Jun 21, 2010

Breaking Dawn



Breaking Dawn e structurată în 3 mari părţi: prima descrie ultimele zile ale Bellei ca om, luna de miere (da, şi-o trage cu vampirul! duh!), surpriza sarcinii şi apariţia sentimentului matern care pare să o apropie mai mult ca niciodată de Rosalie cea antipatică.
A doua parte descrie acţiunea prin ochii lui Jacob, vârcolacul. Deşi în Twilight personajul semi-om, semi-lup pare să nu fie prea important, Jacob devine indispensabil acţiunii începând cu Lună Nouă .
A treia parte descrie viaţa Bellei ca vampir. Ca să supravieţuiască naşterii, Edward a fost nevoit să o transforme într-o nemuritoare. Fireşte, urmează rezumatul!
Prima parte începe cu Bella, care colindă străzile amintindu-şi cum s-au schimbat lucrurile în viaţa ei. A scăpat de James, de Victoria şi de mica armată de vampiri noi, a reuşit să-l salveze pe Edward, şi-a dat seama că-l iubeşte şi pe Jacob, s-a logodit cu vampirul mult iubit şi urmează să se mărite în curând.
Speriată nevoie mare de ideea de căsătorie, de mariaj (I hear you girl, I hear you! ), decide să facă pasul ăsta pentru că doar aşa va avea ocazia să scape de virginitate cu Edward. Evident, Alice le pregăteşte nunta, grandioasă şi fastuoasă. Toată lumea e fericită, mai puţin Jacob care e pe punctul de a-l ataca pe Edward la nuntă când află că Bella chiar are de gând să “savureze” luna de miere.
Cei doi proaspăt însurăţei ajung pe Insula Esme unde se bucură din plin de bucuriile vieţii de cuplu. Fireşte, vampirul puternic muşcă vreo 2 perne cu pene, îi lasă câteva vânătăi soţioarei satisfăcute şi mai rupe un cadru de pat. Dar Bella e fericită şi mulţumită. Foarte frumos din partea lui Stephenie Meyer sa nu descrie în amănunte prima noapte de dragoste dintre Edward şi Bella. În mintea mea au rămas doi adolescenţi inocenţi (şi virgini!).
Tânăra soţie nu-şi dă seama de ce e mereu obosită, ar mânca mereu omlete iar mâncarea gătită îi face greaţă. Asta până nu apar greţurile de dimineaţă şi îşi dă seama că e gravidă! În loc să se bucure, Edward intră în şoc. Nu credea vreodată că o fiinţă nemuritoare, un semi-zeu ar putea lăsa însărcinată o fiinţă umană. Deh, ăştia n-au citit Luceafărul!
Ajung repede înapoi în Forks, unde Charlile (tata vampir şi doctor!) urma să o “scape” pe Bella de creatura din burtă. Nimeni nu ştia la ce să se aştepte aşa că au presupus că e mai bine să scape de “chestie”, cum o denumeşte Edward. Fireşte, instinctul matern intră în scenă, Bella refuză cu încăpăţânare să renunţe la bebe. Apelează la Rosalie pentru a se asigura că nimeni nu va încerca să o păcălească.
Partea a doua:
Jacob aude că Bella s-a întors în oraş şi abia aşteaptă un motiv ca să-l atace şi să-l omoare pe Edward. Când vede burta imensă a fetei, se sperie. Haita de vârcolaci află de sarcină şi decid să atace vampirii pentru a o omorî pe Bella. Trebuiau să facă orice pentru a împiedica naşterea creaturii! Jacob, fiind încă îndrăgostit de Bella, părăseşte haita şi decide să se alăture familiei Cullens de vampiri ” vegetarieni”. Lui Jacob i se alătură micuţul Seth (foarte ataşat de Edward după episodul de luptă din Eclipsă) şi Leah, sora acestuia. Cealaltă haită de vârcolaci decide să nu mai atace vampirii.
Jacob o vede pe Bella cum bea sânge, pentru că bebeul din burtică asta dorea, se scârbeşte dar totuşi nu pleacă de lângă ea. Edward discută cu vârculacul şi vine cu o soluţie de compromis: va accepta ca soţia lui să facă un copil cu Jacob, dacă e atât de dornică să aibă un bebe. Dar ea nici nu vrea să audă să renunţe la sarcina ei.
Nimeni nu ştia ce se află în burtica Bellei, fătul era înconjurat de o placentă foarte densă încât Charlile devine frustrat că nici un aparat cu ultrasunete nu detectează fătul. Pe măsură ce sarcina înaintează, bebele îi rupe câteva coaste mamei (se întinde în burtică) iar Edward poate să vadă ce gândeşte.
Placenta se rupe, Bella e dusă de urgenţă în biroul amenajat pe post de cameră de spital, iar Edward scoate bebeul din burta mamei. După ce naşte, Bella îşi ţine fiica la piept câteva secunde până când micuţa o muşcă de sân. Normal, voia sânge. Ca să nu moară, Edward îi injectează soţiei venin direct în inimă apoi o muşcă de mâini şi de gât pentru ca veninul să o transforme în vampir.
Între timp Jacob se îndrăgosteşte de micuţa hibridă, numită Renesmee. He’s imprinted with the baby. Timp de 2 zile Edward stă lângă Bella care nu se poate mişca (avea spinarea ruptă!), aşteptând să devină nemuritoare.
Partea a treia, cea mai interesantă:
Bella ne descrie senzaţia de arsură care pare să o ucidă încetul cu încetul. E doar veninul de vampir care-şi face efectul. După 2 zile de chin, Bella se trezeşte. Toţi sunt curioşi să vadă cum va reacţiona. De fapt, toţi se aşteaptă ca Bella să fie violentă şi să scape de sub control, aşa cum se întâmplă cu toţi vampirii nou născuţi. Domniţa noastră însă se controlează foarte bine, prea bine chiar astfel că reuşeşte să-l enerveze pe Jasper care se aştepta la o oarecare luptă.
Edward şi Bella pornesc la prima vânătoare împreună. Pe drum cei doi vampiri simt mirosul unor turişti. Bella le simte mirosul sângelui, irezistibil pentru ea, dar reuşeşte să se controleze înainte de a-i ataca şi fuge cât poate. Edward rămâne perplex când vede cât de bine a reuşit iubita sa soţie să se controleze şi să nu atace oamenii! E un lucru nou pentru el şi pentru toţi ceilalţi membri ai familiei.
Bella îşi cunoaşte în sfârşit fiica şi rămâne şocată când descoperă talentul micuţei fete: cu o simplă atingere bebiţa le arată celorlalţi ceea ce gândeşte, ceea ce vede. Deşi nu avea decât 3 zile, Renesmee arată ca un bebe de 3 luni.
Deşi nimeni n-a avut curajul să-i spună Bellei motivul pentru care Jacob încă e în casa vampirilor, vampiriţa noastră îşi dă seama şi situaţia ia o întorsătură ciudată. E cea mai funny scenă din partea a treia.

No comments:

Post a Comment